Before you judge my life, my past or my character... Walk in my shoes, walk the path I have traveled, live my sorrow, my doubts, my fear, my pain and my laughter.. Remember, everyone has a story. When you've lived my life then you can judge me. Thankyou ♥

Friday, December 23, 2011

Budi Bahasa Budaya Kita ^^

SALAM SEJAHTERA SEMUA :)


PLEASE TAKE NOTE EVERYONE .

Jika kita dalam kemarahan sekalip0n ,
jagalah BAHASA kita .
Kerana BAHASA mencerminkan diri kita yang sebenar .
Jika BURUK BAHASA kamu , maka BURUK lah kamu .
Even kita lebih tua daripada mereka , gunalah BAHASA yang baik ,
supaya mereka paham adab s0pan yang sebenar .
Maka jika kita menggunakan BAHASA KASAR ,
mereka akan membalasnya lantas kamu akan
menganggapnya KURANG AJAR dan tidak mengh0rmati kamu .
Dari situ kita b0leh nampak kan ??
Siapa yang memulakannya dan siapa yang membuatkan mereka tidak mengh0rmati kita ..
Seharusnya kita memberi nasihat pada mereka dengan cara yang betul .
Bukan menjadikannya sebagai satu perbalahan .
Itulah BAIK BURUK nya penggunaan BAHASA :)

Di sini aku nak selitkan c0nt0h peristiwa b0ut BAHASA .

Aku diberitahu tentang suatu perkara yang akhirnya menjadi satu perbalahan antara Hamba ALLAH = P tersebut dengan budak sek0lah = S .
Aku sebagai sahabat si budak sek0lah tersebut mewakilinya untuk menyelesaikan perbalahan tersebut ..
*click pada gambar pinky pinky nie if nak baca ngan jelas 0ke ? :)




# Teng0k lah siapa yang tak berubah ? aku ke dia ? Bandingkan ayat ayat aku ngan ayat ayat dia .. Siapa yang macam tak puas hati ?
Aku SABAR dan SABAR .
nak ikutkan hati memang aku dah LETUS !
 Terasa kepala aku dipijak pijak jea bila aku berbahasa then 0rang tak berbudi . Hmm . Tabahkan hatimu wahai Peeka ..
 
t0 P :: saya akan sek0lahkan BFF saya tuu supaya dia jadi BERBAHASA macam awak yea .. supaya dia b0leh bagi gelaran ANJING pada awak pulak .

t0 S :: sudah sudah . tak mau gaduh gaduh lagi . pusing kepala aku . nanti d0rang judgess aku bukan kau . ingat apa yang aku pesan .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...