Before you judge my life, my past or my character... Walk in my shoes, walk the path I have traveled, live my sorrow, my doubts, my fear, my pain and my laughter.. Remember, everyone has a story. When you've lived my life then you can judge me. Thankyou ♥

Friday, June 17, 2011

Apple . Epal .


salam sejahtera semua :)
kalian suka makan epal tak ?
0r like t0 drink juice apple ?
s0 n0w i w0uld like t0 share s0me inf0 b0ut apple .

0ke , n0w saya sedang mengamalkan makan buah epal .
SEHARI SATU EPAL !

hmm .. lazatnyee
Kelazatan buah epal sememangnya diketahui umum .
Malahan , jusnya juga amat digemari ramai .
Epal hijau mahupun epal merah kedua-duanya sama penting dari segi khasiatnya kepada tubuh badan .
Memang tidak dinafikan epal merupakan antara c0nt0h buahan yang berkhasiat tinggi .
Maka tidak hairanlah kenapa epal dijadikan sajian pencuci mulut selepas waktu makan kerana segala vitamin yang terkandung di dalamnya diperlukan 0leh tubuh badan kita .

Antara khasiat yang terdapat di dalam epal :-

  1. Mengandungi serat yang tinggi dan anti0ksidan seperti flav0n0id , betakar0tena dan fit0kimia . Selain itu , epal juga mengandungi Vitamin A , Vitamin B k0mpleks dan Vitamin C .
  2. Kandungan agen anti0ksidan yang terdapat dalam epal mampu menentang radikal bebas serta dapat melambatkan pr0ses penuaan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut . Ia juga memperbaiki tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel-sel kulit dengan segera . Purata air lebih kurang 115.82 gram yang terkandung dalam sebiji epal juga dapat melembapkan kulit yang kering .
  3. Dalam pada itu , fit0kimia yang dijumpai dalam epal bukan sahaja membantu menghalang salur darah daripada tersumbat (penting untuk menghalang sakit jantung) malah ia juga menghalang sel kanser daripada merebak ke seluruh badan untuk keadaan tertentu .
  4. TIPS PENTING ! Jangan biarkan epal terdedah lama selepas dip0t0ng kerana ia b0leh menyebabkan anti0ksidan mudah terbebas ke udara sebaik sahaja epal dip0t0ng .
  5. Epal yang mengandungi kandungan serat dan kal0ri yang tinggi penting dalam membantu pr0ses mengawal berat badan . Serat dapat melambatkan kita dari berasa lapar manakala kal0ri dapat memberikan kita tenaga .
  6. G00d news !! Kandungan k0lester0l serta lemak tidak terdapat dalam epal . S0, sesiapa yang nak berdiet , epal sesuai dijadikan sebagai snek harian untuk mengalas perut dan membantu menguruskan badan .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...